Sunday, June 5, 2016

PROGRAM KONSERVASI BERSAMA PESERTA PRORGAM MALAYSIAN TECHNICAL COOPERATION PROGRAMME (MTCP) – CERTIFICATE IN JUVENILE AND REHABILITATION Program konservasi penanaman anak bakau telah diadakan di sekitar kawasan Kilim Karst Geoforest Park pada 7 April 2016 lalu. Program anjuran LADA ini telah melibatkan 38 orang peserta luar negara antaranya Indonesia, Brunei, Fiji, India, Tanzania, Filipina, Uganda, Cambodia, Mauritius dan Thailand serta beberapa peserta tempatan daripada Jabatan Penjara. Mereka merupakan peserta program Malaysian Technical Cooperation Programme (MTCP) – Certificate In Juvenile And Rehabilitation anjuran Wisma Putra dan Akademi Koreksional pada 1 hingga 27 April 2016.

Program ini dimulakan dengan taklimat mengenai hutan paya bakau di kawasan Santuari Bakau. Peserta juga diberi penerangan mengenai cara menanam anak bakau dan turut dibekalkan dengan dua anak pokok setiap seorang untuk dibawa ke tapak tanaman dengan menaiki bot. Sebanyak 84 anak bakau berjaya ditanam oleh pesert
a. Program ini berakhir dengan lawatan peserta ke Gua Kelawar, Eagle Watching, Andaman Sea Tour dan Fish Farm. Turut hadir bersama Tuan PKP S. Adinaraina, Pengarah Akademi Koreksional Malaysia.
  No comments:

Post a Comment